119. Білім берудің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында жол берілмейді:
1) дайындау және сату:
простокваши, сүзбе, айран;
тартылған құймақ;
флотша макарон;
зельцев, форшмаков, студней, паштет;
кремі бар кондитерлік өнімдер;
тұтыну орамаларындағы кондитерлік өнімдер мен тәттілер (шоколад, кәмпиттер, печенье) ;
Морс, квас;
фритюрде қуырылған бұйымдар;
жұмыртқа, жұмыртқа-глазунь;
күрделі (төрт компоненттен астам) салаттар; қаймақ пен майонез құйылған салаттар;
окрошки;
саңырауқұлақтар;
өнеркәсіптік емес (үйде) дайындалатын тамақ өнімдері;
құрғақ азық-түлік концентраттары негізіндегі бірінші және екінші тағам
дайындау;
газдалған, емдік және емдік-асханалық минералды сулар, тәтті алкогольсіз сусындар, алкогольсіз энергетикалық (сергітетін) сусындар, концентрацияланған диффузиялық шырындар (буып-түйілген минералды және ауыз суды қоспағанда));
фаст-фуд: гамбургерлер, хот-догтар, чипс, сухарик, кириешек;
өткір тұздықтар, кетчуп, ұнды дәмдеуіштер (бұрыш, хрен, қыша);
2) пайдалану:
термиялық өңдеусіз пастерленбеген сүт, сүзбе және қаймақ;
суда жүзетін құстардың жұмыртқасы мен еті;
ауыл шаруашылығы жануарларының аурушаңдығы бойынша қолайсыз шаруашылықтардағы сүт және сүт өнімдері;
тілді, жүректі қоспағанда, өнімді жануарлар мен құстың қосымша өнімдері;
өнімді жануарлардың еті мен механикалық жолмен құлатылған құс еті;
құс етінен жасалған коллагені бар шикізат;
қайта мұздатуға ұшыраған өнімді жануарлар мен құстарды сою өнімдері;
генетикалық түрлендірілген шикізат және (немесе) құрамында генетикалық түрлендірілген көздер бар шикізат;
құрамында темір бар витаминдермен, жоғары және бірінші сортты бидай ұнының минералдарымен байытылмаған (сұрыпталмаған).